2009-10-06

Första leveransen skogsflis till bränsleterminalen i Nykvarn med tågRSS

Strax efter klockan fem på måndagskvällen den 5 oktober rullade första tågleveransen med skogsflis in på bränsleterminalen i Nykvarn.

Första leveransen skogsflis rullar in på bränsleterminalen i Nykvarn.
Första leveransen skogsflis rullar in på bränsleterminalen i Nykvarn.

Bränsleterminalen är byggd för att  på ett mer miljövänligt sätt kunna förse det nybyggda kraftvärmeverket med tillräckligt stora volymer skogsbränsle – avverkningsrester, grenar och toppar (s.k. GROT) som inte kan användas inom pappersmassaindustrin. Till terminalen kommer när kraftvärmeverket är i full gång från och med årsskiftet att komma fyra tågset i veckan lastade med vardera knappt 1000 ton skogsflis. Det blir totalt cirka 200 000 ton skogsflis per år.

För driften av terminalen står Green Cargo. Sista biten från bränsleterminalen i Nykvarn till kraftvärmeverket i Igelsta transporteras skogsflisen med lastbil (ca 5-6000 transporter per år). Transporterna sker på motorvägarna, via Gärtuna till Igelstaverket. Invigningen av terminalen sker den 23 oktober.

Lastbil på bränsleterminalen i Nykvarn.
"Grön transport från skogen" och "Klimatsmart för Söderenergi – Skogsbränsle med tåg och bil" står det på Green Cargos lastbilar som kommer att transportera bränslet den sista biten till kraftvärmeverket.


Mer om bygget av Igelsta kraftvärmeverk
Pressmeddelande om bygget av bränsleterminalen i Nykvarn