27 augusti 2024

Så går handel med negativa utsläpp till

När målet för Söderenergis bio-CCS-projekt är uppnått kommer 500 000 ton biogen koldioxid årligen att avskiljas från rökgaserna vid Igelsta kraftvärmeverk. En stor del av finansieringen för att kunna bygga bio-CCS-anläggningen kommer från försäljning av så kallade negativa utsläpp eller minusutsläpp. Men vad är det egentligen kunden köper?

Söderenergis infångade koldioxid kommer att bidra till stor klimatnytta. När den fysiska produkten, alltså infångad och förvätskad biogen koldioxid, lagras i berggrunden blir det möjligt att ställa ut certifikat för negativa utsläpp.
– Dessa certifikat kommer att gå att handla på en marknad och kan liknas vid råvaruhandel eller handel med utsläppsrätter. Det blir en sorts handelsvara med klimatnytta, säger Douglas Heilborn, delprojektledare i Söderenergis bio-CCS-projekt.

Handel med negativa utsläpp ingår inte i det befintliga systemet för handel med utsläppsrätter och regelverket är under pågående utformning, vilket är en utmaning eftersom exakta spelregler saknas.

Flera steg behöver genomföras för att åstadkomma en försäljning:

  • Den fysiska produkten ska transporteras och lagras permanent utan läckage.
  • De negativa utsläppen ska certifieras enligt en viss standard av till exempel Puro eller Verra, ledande plattformar för certifiering av negativa utsläpp. Dessa standarder tar hänsyn till hur utsläppen har fångats in och vilket bränsle som har använts. Det betyder också att standarden och certifieringen kan ställa krav på bränslemixen.
  • Certifikaten ställs ut och blir ett sorts bevis på att biogen koldioxid lagrats och därmed tagits bort ur atmosfären.
  • Hela kedjan ska övervakas, rapporteras och verifieras.


Vilka är köparna?

– Försäljningen av certifikaten riktas mot klimatmedvetna företag som gjort allt de själva kan för att minska sina koldioxidutsläpp, säger Douglas. Det kommer dock alltid att finnas en viss del som är svår eller omöjlig att få bort och det är här de negativa utsläppen kommer in i bilden. Certifikaten kan säljas till dessa företag och kan även användas för att ta bort historiska utsläpp, vilket gör företaget klimatneutralt sett till hela dess livslängd.

Samtidigt som certifikaten kan användas för att balansera en köpares egna utsläpp kommer de att ingå i Sveriges klimatredovisning och bidra till nationens minskade utsläpp, helt i linje med EU:s politik och regelverk.

På ett övergripande plan kan sägas att Söderenergi har flera pågående dialoger kring försäljning av negativa utsläpp med stort fokus på att avsluta de första affärerna inom kort och där leveransen av certifikaten sker när bio-CCS-anläggningen är i drift.
– Ju mer vi säljer själva, desto mindre stöd behövs av statliga medel, till exempel genom Energimyndighetens Industriklivet, omvända auktioner eller annat, säger Douglas. Samtidigt är stödet viktigt då det är en omogen marknad som är under utveckling.

Söderenergis bio-CCS-projekt
Söderenergi vill bidra till att motverka klimatförändringarna och satsar på bio-CCS, vilket innebär att fånga in och lagra biogen koldioxid i stället för att släppa ut den i atmosfären. Totalt kan vi avskilja 500 000 ton biogen koldioxid per år från 2030.
Läs mer om projektet här