Tindra har en ljus framtid som elkraftingenjör
Idag CNC-operatör på Scania med siktet inställt på att bli elkraftingenjör går Tindra en yrkesutbildning i Jönköping. Sin första LIA-praktik, det vill säga lärande i arbete, gör hon hos oss på Söderenergi.
Jag har känt mig så otroligt välkommen, alla har ett så trevligt och vänligt bemötande, viktiga egenskaper för mig. En industriell miljö där jag känner mig hemma och trivs. Har verkligen fått en inblick vad yrket handlar om, berättar Tindra.
Magnus har lotsat mig igenom hans vardag som elkraftingenjör på Söderenergi. Jag har varit med i planeringen inför årets underhållsrevison, fått en inblick i projekt t ex för att stärka en flexibel elproduktion, nyinstallation av ställverk, utredningar avseende högspänning för att nämna några övergripande områden. Det har också varit spännande att se och förstå lite kring samverkan mellan många yrkesroller på Söderenergi.
Magnus Petersohn, en av fyra elkraftingenjörer på Söderenergi, är handledare:
― Redan vid första mötet märkte vi att Tindra var en ambitiös person som suger i sig kunskap. Jag är stolt över min yrkesroll, har världens bästa jobb och kul på jobbet. Det är mycket som händer med flera utvecklingsprojekt i pipen där jag bidrar med min expertis i samklang med övriga organisationen.
― Jag värdesätter möjligheten att få dela med mig vad rollen innebär hos oss på Söderenergi, alla frågor sätter mig på prov också. Branschen är inte så stor vilket innebär att jag även kan skapa ett lite större framtida kontaktnät för Tindra. Möjligheten att dela med oss vad jobbet innebär hos oss skapar värde. Med den utveckling vår bransch befinner sig i så behöver vi göra mer för att locka fler till framtidsjobben, avslutar Magnus.
Varför valde du att utbilda dig till elkraftingenjör?
― För att det är ett framtidsyrke och att det är så brett. Rollen behövs inom många branscher och det är elektrifiering som gäller i framtiden, säger Tindra.
― För mig är det också betydelsefullt att ha ett samhällsnyttigt jobb. På Söderenergi är det just det, ett viktigt jobb att säkerställa värme i södra Stockholmsområdet, att vi har varmvatten och element som värmer. Till det kommer ju också elproduktionen. Jag har mer ”på fötterna” nu och känner att jag är på rätt spår.
Tillbaka på Yrkeshögskolan i Jönköping ska Tindra presentera Söderenergi ― vilka yrkesroller det finns generellt ― tillsammans med vad en elkraftingenjör gör om dagarna.
Vi tackar Tindra för två givande månader hos oss och önskar lycka till!
Praktik på Söderenergi. Varje år tar vi emot praktikanter, främst från de energirelaterade yrkeshögskoleutbildningarna, där LIA-praktiken ingår som ett moment i utbildningen. Men givetvis är även andra praktikanter välkomna. Vill du höra av dig till oss är du välkommen!